Rugaciunea Inimii

Doamne Iisuse Hristoase , Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ma pe mine pacatosul. Aceasta rugaciune, cunoscuta în Ortodoxie ca rugaciunea inimii sau rugaciunea lui Iisus este unul din cele mai importante mijloacele de a ne curati inimile si de a ne apropia de Dumnezeu.

Despre rugaciune

1. Roagă-te şi gândeşte ce vrei, şi gândurile tale se vor curăţi prin rugăciune. Rugăciunea îţi va lumina mintea, va izgoni şi va linişti toate gândurile necuviincioase. Asta o întăreşte Sf. Grigorie Sinaitul: “Dacă vrei – ne sfătuieşte el – să-ţi alungi gândurile şi să-ţi cureţi mintea, atunci izgoneşte-le cu rugăciunea, căci în afară de rugăciune, cu nimic nu putem opri gândurile.” Sfântul Ioan Scărarul spune în această privinţă acelaşi lucru:“Caută să biruieşti vrăjmaşii ce ţin de gânduri prin Numele lui Iisus. Afară de această armă nu vei găsi alta.”

Despre rugaciune

2.Roagă-te şi nu te teme de nimic, nu te înfricoşa de necazuri, nu te spăimânta de năpaste, căci rugăciunea te va apăra, le va înlătura. Roagă-te oricum, numai mereu, şi nu te nelinişti de nimic. Fii vesel şi liniştit cu duhul, căci rugăciunea va rândui toate şi te va înţelepţi. Ţine minte că despre puterea rugăciunii vorbesc Sfinţii Ioan Gură de Aur şi Marcu Ascetul; cel dintâi spune că: “Rugăciunea, chiar atunci când este făcută de noi, care suntem plini de păcate, ne curăţă numaidecât” iar al doilea vorbeşte astfel: “Ca să te rogi într-un fel oarecare stă în puterea noastră, dar ca să te rogi curat este un dar de sus.” Prin urmare jertfeşte lui Dumnezeu ceea ce îţi stă în putere, adu-I la început măcar cantitatea, adică un număr cât mai mare de rugăciuni şi puterea lui Dumnezeu se va revărsa în neputinţa ta, devenind o deprindere şi făcându-se una cu firea, va ajunge o rugăciune curată, luminoasă, înflăcărată, şi aşa cum se cuvine.

Despre rugaciune

Ce este rugaciunea crestina? Este felul nostru de a intra in legatura cu Dumnezeu, prin care ne aratam credinta, nadejdea si dragostea noastra. Cat de des trebuie sa ne rugam? Aceasta depinde de cat de mare este iubirea noastra fata de Dumnezeu. Cu cat iubim mai mult pe Dumnezeu, cu atat suntem mai des in legatura cu El. Cei mai vrednici sunt cei care se roaga neincetat lui Dumnezeu, dupa cum ne spune Hristos: "trebuie sa se roage totdeauna" (Luca XVIII, 1). Cum ne putem ruga neincetat? Ne putem ruga neincetat in gand sau in chip launtric. Putem sa ne indreptam rugaciunile noastre tacute catre Dumnezeu, chiar si atunci cand calatorim sau cand lucram: laudandu-L, slavindu-L sau chemandu-L in ajutor. Care este cea mai scurta rugaciune tacuta? "Doamne Iisuse, miluieste-ma pe mine!"